Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Program Tanıtımı
GENEL BİLGİLER:
Muhasebe ve Vergi Uygulamaları, alanında modern işletme gereksinimlerini karşılayacak ara eleman yetiştirmeyi amaçlayan, öğretim dili Türkçe olan bir “Ön Lisans” programıdır. İşletmelerin ihtiyaç duydukları ofis ve muhasebe paket programlarını etkin kullanabilen, mesleği ile ilgili mevzuatı takip edebilen, ticari faaliyetlerde kullanılan defterlerde (yevmiye defteri, büyük defter, envanter defteri, serbest meslek defteri, karar defteri, işletme defteri vb.) mevzuata uygun usul ve esaslara göre muhasebe kayıtlarını tutabilen, vergi uygulamalarını takip edebilen, finansal yapıyı analiz etme ve karar verme becerisine sahip nitelikli elemanlar yetiştirmektedir.
Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı Ders Planına ulaşmak için tıklayınız.
Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı Ders İçeriğine ulaşmak için tıklayınız.
EĞİTİM AMAÇLARI:
Program, ticari hayatta kullanılan defterleri mevzuata uygun usul ve esaslara göre işleyebilen, ticari belgeleri tanıyıp düzenleyecek muhasebe bilgisine sahip olan, muhasebe paket programlarını kullanabilen ve muhasebe denetimini gerçekleştirebilen, kamu yararına yönelik mevzuatı takip eden, yorumlayıp uygulayabilme becerisi kazanan, muhasebe ve vergi alanında ulusal ve uluslararası hızlı değişime uyum sağlayabilen uzmanlar yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
Bu amaca yönelik olarak işletme, mikro ve makro ekonomi, genel muhasebe, şirketler muhasebesi ve temel hukuk, ticaret hukuku, vergi hukuku, borçlar hukuku, iş ve sosyal güvenlik hukuku alanlarında temel bilgiler verilmektedir. Mezunların maliyet hesaplamalarını, şirketler muhasebesi işlemlerini ve dönem sonu işlemlerini yapabilen, vergi mevzuatına uygun vergilendirmeleri, dış ticaret işlemlerini gerçekleştiren, ekonomik ve finansal analiz yapabilen, finansal tabloları düzenleyebilen uzmanlar olması hedeflenmektedir.
ÇALIŞMA ALANLARI:
Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programından mezun olan öğrenciler kamu kurumlarında ve özel sektörde çalışabilmektedir. Ayrıca “Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir Büroları” ve “Yeminli Mali Müşavirlik” bürolarında yardımcı eleman olarak çalışabilmektedirler. Ön lisans mezunu olup dikey geçiş sınavı ile lisansı tamamlayan ve yasal zorunlulukları yerine getirenler muhasebe mesleğini kendi iş yerlerinde icra edebilirler.
MEZUNİYET VE UNVAN:
120 AKTS’lik zorunlu ve seçmeli derslerini başaran ve 30 günlük zorunlu stajlarını tamamlayan öğrenciler “Muhasebe Meslek Elemanı” olarak önlisans diploması almaya hak kazanırlar. (Mezuniyet koşulları için ayrıntılı bilgi için bkz: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Önlisans, Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine ulaşmak için tıklayınız. )
DGS:
Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı mezunları mezuniyet sonrasında ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile aşağıdaki lisans programlarına geçiş yapabilmektedir:
|
|
ADEMİK KADRO:
Sivrihisar Meslek Yüksekokulu Muhasebe ve Vergi Bölümü-Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı Öğretim elemanları :