Yüksekokulumuzun Tarihçesi
Üniversitemiz Rektörlüğünün 30.12.1993 tarih ve B.30.2.OGÜ.0.70.71.02/1434 sayılı yazısı ile Yükseköğretim Kurulu başkanlığından Sivrihisar’da bir Meslek Yüksekokulu açılması istenmiştir. Yükseköğretim Yürütme Kurulunun 06.01.1994 tarihli toplantısında; ara insan gücü açığının kapatılmasına katkı sağlayacağı dikkate alınmış ve Osmangazi Üniversitesine bağlı olarak Sivrihisar’da bir Meslek Yüksekokulunun açılması, 2547 sayılı kanunun 2880 sayılı kanunla değişik 7/d -2 maddesi uyarınca uygun görülmüş ve 1994–1995 Öğretim yılında Bilgisayar Programcılığı ve Tarım Alet ve Makineleri bölümleri olarak öğretime başlamıştır. İlk Mezunlarını 1996 Haziran ayında vermiştir. Tarım Alet ve Makineleri Programı öğrenci ilgisizliği nedeniyle kapatılarak yerine 30’ ar kontenjanlı 2000–2001 öğretim yılında İnşaat, Makine ve Muhasebe Programları açılmıştır. 2005–2006 öğretim yılında İklimlendirme ve Soğutma Programının açılmasıyla toplam program sayısı 5’ e çıkmıştır. 2012-2013 öğretim yılında Muhasebe ve Vergi Uygulamaları ikinci öğretim programı açılmıştır.
Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan öğrenciler, bitirdikleri programın devamı niteliğinde veya buna en yakın programların uygulandığı meslek yüksekokullarına ÖSYM tarafından sınavsız olarak yerleştirilmektedir.
Önlisans programlarından mezun olan öğrenciler," Meslek Yüksekokulları ve Açık Öğretim Önlisans Programı Mezunlarının lisans öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik’ deki koşulları sağlamaları halinde 4 yıllık lisans eğitimine devam edebilmektedirler.
Yüksekokulumuzda 80 adet bilgisayarın öğrencilerin kullanımına sunulduğu bilgisayar laboratuarı, iklimlendirme ve soğutma teknolojisi laboratuarı ile makine atölyesi bulunmaktadır. Mesleki bilgiler ve beceriler kazandırmaya yönelik teorik ve uygulamalı derslerle eğitim-öğretim sürdürülmektedir. Öğrencilerimiz mal ve hizmet sektörünün talep ettiği niteliklere sahip, teorik ve pratik bilgilerle donanmış olarak mezun olmakta ve mezuniyet sonrası kamu ve özel sektörde iş bulabilmektedir.
Bilgisayar Programcılığı
Bilgisayar Programcılığı hızla gelişen ve birçok iş alanında uygulanabilen bir meslektir. Bölümün amacı, bu alanda artan ihtiyaca cevap verebilecek nitelikte ara eleman yetiştirmektir. Bilgisayar Programcılığı, bilgisayar kullanmak, bilgisayar kullanıcılarının ihtiyaçlarını karşılamak için uygulamalar geliştirmek, donanım arızalarını gidermek, bilgisayar ağlarının kurmak ve yönetmek alanlarını kapsar. Öğrencilerimiz, teorik ve uygulamalı dersler ile üzerinde çalıştığı konuyu kavrayabilme ve bunu en ince ayrıntısına kadar bilgisayar diline dökebilme bilgisi ile donatılarak iyi bir programcı olarak mezun edilmektedir. Mezunlar, bilgisayar programcısı olarak kamu ve özel sektörde görev alabilmektedir.
İnşaat Teknolojisi
Programın amacı, binaların yapımında, mimar ve mühendisler tarafından yapılan plan ve projeleri uygulayabilen teknik elemanlar yetiştirmektedir. Günümüzde inşaat alanında yetişmiş teknik elemanlara daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır.
İnşaat teknikerleri, mimar ve mühendislerin oluşturduğu plan ve projeleri uygulamanın yanında, bir binanın tasarımını, statik ve betonarme hesaplarını yapabilir ve uygulayabilirler. Mezunlar, kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörde çalışabilmektedirler.
Makine
Programın amacı, her türlü makinenin kullanılması, makine parçalarının tasarlanması, teknik resimlerinin çizilmesi ve ilgili tezgâhlarda talaşlı ve talaşsız imalat metotları kullanılarak işlenmesi ile ilgili konularda çalışacak ara insan gücü yetiştirmektir. Mezunlar, kamu ve özel sektörde teknik eleman olarak görev alabilmektedir.
Muhasebe ve Vergi Uygulamaları
Programda, kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörde hizmet ve üretim faaliyetlerinin verimli bir şekilde yürütülmesi için, muhasebe alanında ara insan gücü yetiştirilmektedir. Programın amacı, teorik ve uygulamalı bilgiye sahip, dikkatli, düzenli muhasebe elemanları yetiştirmektir. Mezunlar, kamu ve özel sektörde görev alabilir veya kendi muhasebe bürolarını açabilirler.
İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi (Bu program şu anda öğrenci almamaktadır.)
İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi Programı, iklimlendirme ve soğutmanın kavramları, teorisi, kuralları ve uygulamaları hakkında eğitim veren teknik bir programdır.
İklimlendirme ve Soğutma uygulamaları kapalı ortamlarda; insan hayatının daha rahat sürdürülmesi, insanın sağlıklı çalışması, endüstri dallarında zorunlu olan hava şartlarının en uygun seviyelerde tutulması, gıda maddelerinin, tıbbi ürünlerin bazı eşyaların bozulmadan uzun süre muhafaza edilmesi işlemlerini kapsar.
Programda, bilgisayar işletim, matematik, tesisat işletim, ölçme ve imalat, montaj arıza teşhis ve giderme, bakım, proje hazırlama ve iş planlama becerileri kazanılmaktadır. Mezunlar, iklimlendirme ve soğutma konusunda servis hizmeti veren işletmeler, soğutucu üreten fabrikalar, müteahhitlik firmaları, malzeme satış mağazaları, proje büroları gibi iş yerlerinde kolaylıkla iş bulabilmekte ya da kendi işyerlerini kurabilmektedirler.